2023: (VOX DEMON) ÅLDERNS HÖST?

VOX DEMON ÄR SCEN DEMONS PLATTFORM FÖR LJUD- & RADIOTEATERVERK. VERKEN FINNS TILLGÄNGLIGA PÅ SCEN DEMONS WEBBPLATS.

Temat för VOX DEMON 2023 är formulerat som en fråga. Men vad finns det att ifrågasätta? Alla tickar vi mot vår undergång. Få av oss längtar till ålderns höst, tvärtom gör många allt för att fördröja den.

Samtidigt vurmar vi för det förgångna. Vi blir fullständigt bombade med uppdaterade versioner av gamla berättelser. Remakes och comebacks. Det berättas sagor om ett gammalt Sverige, ett bättre Sverige.

I USA stod häromåret ett presidentval mellan de två äldsta kandidaterna i nationens historias. I höstas läste vi en artikel där drottning Silvia och Christina Schollin framhölls som lysande exempel på att en 80-åring idag minsann inte är samma sak som vad en 80-åring var förr.

Och bara av att ta en snabb titt på verkligheten kan vi konstatera att vi lever i en tid där det för första gången på länge förhåller sig så att den kommande generationen kommer få det sämre än den förra.

Det gamla härskar. Kan vi då verkligen tala om en ålderns höst?

Vi har sammansatt tre stycken från varandra fristående konstnärliga team, som fåt uppgiften att skapa en kort radioteaterpjäs med fri utgångspunkt i ovanstående. Verken är mellan 10-15 minuter långa och finns tillgängliga här på scendemon.com och Soundcloud. Alla avsnitt går dessutom att ladda ned för sig om en föredrar det.

Lyssna gärna i hörlurar. Mycket nöje!

Projektet ÅLDERNS HÖST? genomförs med ekonomiskt stöd från Föreningen ASK och Svante Bergströms Teaterstiftelse.

Producent: Olle Eriksson
Dramaturger: Klara Jutterdal och Alexander Charlamov
Artwork: Ottie Marusarz

Särskilda tack till: Kroppens hus

För Elena
Kan musik sammanföra generationer och väcka gamla minnen till liv? Följ med Elena, ackompanjerad av ett öppenhjärtigt musikaffärsbiträde, i en tidlös kärleksförklaring till jazzen.

Medverkande: Lena Beckman, Arvid von Heland och Nadine Holmberg
Ljuddesign och musik: Joshua Thomas Henry
Manus: Anna Streijffert
Regi: Joshua Thomas Henry och Anna Streijffert

och det vart morgon
“och det vart morgon” är en fantasi över vårt varande på jorden, i det lilla såväl som i det stora. Det är en berättelse om en relation i symbios och separation.

Medverkande: Emelie Karlsson, Margareta Hallqvist och Kristoffer Pettersson
Ljuddesign: Per-Arvid Widlund
Manus: Ebba König Winqvist
Regi: Ebba König Winqvist och Per-Arvid Widlund

SOMMAR NOLL NIO
Det är natt, och i kollostugans sovsal är det lugnt och stilla. Plötsligt väcks fjortonåriga Veronica av Elin som ber henne följa med ut i skogen. Hon har hittat någonting som Veronica måste se. Medan vandringen fortskrider upptäcker Veronica en ny farlig sida hos sin vän. 

Medverkande: Johanna Hintze, Fanny Furberg och Julia Ahndoril
Ljuddesign och musik: Ellinor Sterner Bonander
Manus: Julia Ahndoril
Regi: Ellinor Sterner Bonander och Julia Ahndoril